Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


egy spagettirecept....

2010.02.05

Na arra gondoltam, hogy megosztom a világgal kedvenc spagettim ( nem, nem igaz...EGYIK kedvenc)receptjét. Etz a receptet még Calábriában lestem el, bár akkor még utáltam XD

Hogy elkészüljön, kell kb. 15-20 perc, plusz amíg tálalod :)

A főszereplője a gamberi, magyarul a rák. Vagyis rákfarok, annak is akár a friss, akár a mirelit változata. Én  LIDL-ben szoktam venni, 250 grammos kiszerelésben lehet kapni ha jól emlékszem olyan 900 froncsi körül van. Mirelit, tehát alig 5-6 perc alatt elkészül, de ha friss lenne akkor se kéne neki több.

Kell még olivaolaj, petrezselyem, egy kis vaj, ( nem margarin) egy két gerezd fokhagyma, egy kis erőspaprika ( chili, de ha nincs otthon a sima erős zöldpaprika is megteszi, a magjából tegyél a szószba) és egy csomag Barilla tészta. Spagetti, numero 5. Na azért Barilla, mert ha már olasz akkor legyen az :) és a Barilla tésztája a legjobb, ezt nyugodtan higyjétek el nekem. 20 éve csak ezt a tésztát használom, amíg itthon nem lehetett kapni képes voltam az olaszoknál felvásárolni egy kisebb bolt készletét :)

Szóval ez egy isteni rákfarkas spagetti lesz, és egy kezdő szakács..sőt, még egy pasi is el tudja készíteni úgy, hogy tuti nem szúrja el. Ezt ui. képtelenség elrontani. Így kell csinálni:

Tegyél fel forrni egy fazék vizet, kb. a fazék feléig-kétharmadáig töltsd tele vízzel, ebbe kell tenni úgy másfél csapott evőkanálnyi sót. Hogy elég sós-e a víz, azt onnét tudod, hogy pl. belekóstólsz XD Önts bele egy pici olivaolajat. Ez azért kell, mert a tésztát nagyon tilos vízzel átmosni ha kész van - de ha olajos a víz akkor mégsem fognak összeragadni. Amikor forr a víz, beleállítod a spagettit. Ha akarod persze ketté is törheted, de igazából nem szokták. Beleállítod a vízbe, és amikor picit megpuhul, belehajtod az összes tésztát, megkevered, és akkor vedd lejjebb a gázt, vagy villanyt alatta, hogy szépen fődögéljen, ne pedig zubogjon mint állat.

Amíg fő, el is készítheted a rávalót, a rákos szószt :)

Tegyél egy lábasba, vagy serpenyőbe úgy három fakanálnyi vajat, és nagyon finoman olvaszd fel. ( azért finoman, mert a vaj hajlamos odaégni, és nem ezt akarod)

Ez idő alatt gyorsan összevághatsz egy egész csomag petrezselymet, és a fokhagymákat is szépen szeletekre vághatod. A vajra locsolj olivaolajat, majd dobd bele a felvágott petrezselymet, fokhagymát, és a rákfarkakat. Nagyon finoman, lassú tűzön kell csinálni, tegyél rá egy fedőt. A petrezselymet nem kell mérnöki pontossággal vágni...vágd úgy ahogy neked tetszik. Ez egy rusztikus étel, jól mutatnak az összevissza petrezselymek is...mondjuk a petrezselyem szárát jó ha kihagyod XD

Na most meg kéne kavargatni a tésztát ugye...

Hogy igazán jó legyen a tésztád, egy a lényeg: ne főzd szét. Sőt. Azért mondja az olasz hogy " al dente" merthogy akkor jó a tészta ha egy picit kemény. Nem nyers, hanem éppen hogy megvan főve. Hogy ez mikor következik be a gyakori kóstolgatásból megtudod. Vegyél ki egy szálat, és harapj rá. Érezni fogod hogy jó e. :)

Nos, ha ezzel mind kész vagy, nézegess a fedő alá, ahol a rákok vannak, és ha úgy látod nem elég szaftos, tegyél hozzá még egy pici vajat és olivaolajat. Most beletehetsz egy fél chili paprikát, vagy a zöldpaprika magvait. Keverd meg, és hagyd békén.

Összeségében tényleg max. negyedóra elég hogy készen legyen, hiszen a rákoknak pár perc kell, igazából arra kell még plusz idő, hogy kis levet eresszenek, és jól összeforrjon a petrezselyem, a fokhagyma, és a rákocskák íze :) Még pár pillanat...és kész :)

Ha úgy véled kész a tészta, szűrd le, tedd át a felét egy szép tálba, és öntsd rá a rákok felét. keverd össze, majd öntsd rá a maradék tésztát/rákot is.

Azonnal tálalni kell, és megenni :)

Kép

Mennyiségek: Egy csomag spagetti nagyjából négy-öt ember, vagyis arányosan főzz tésztát, ha nem kell ennyi. Azt is figyeld, hogy ha kevésnek tűnik a szósz a tésztához képest, ne használd fel az összes tésztát. Inkább legyen picit kevesebb, de jó, mintsem sok...de nem jó.

A jó spagettiételek alapja, hogy nem szabad előre elkészíteni. A tésztát mindig frissen kell főzni, és lehetőleg a szószt is. Ja...és ne tedd el másnapra. Egy mert tök beszívja a tészta a szószt és egy száraz szar lesz XD kettő meg ...ki akarna száraz szart enni???? XD

Na...jó étvágyat, főzzétek meg....hatalmas élémény lesz én mondom. Főzni is...na megenni meg főleg :)

Ui. Egy pohár fehérborral isteni :)

Legközelebb a másik kedvencem jön....

zabalepke®

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mityakutyaa@t-email.hu

(Fodor Miklós Barnabás, 2017.10.18 12:07)

Remek a recept, és nagyon élvezetes a leírása. Szívesen olvasnék. Hasonló élményekről ha lehet. köszönettel. FM

hülyeguglireklám

(lepke, 2010.02.05 23:34)

Ez a hülye guglireklám meg mit stresszel engem a karácsonyi ajándékaival??? Há' most múlt el vazze...haggyá má békibe XD